Background

Blogumuz

Kahramanmaraş Teknokent tarafından yürütülen "Gençler İçin Eğitim 4.0" projesi kapsamında Uluslararası Dijital Yetkinlik Çalıştayı 21 Haziran 2022 tarihinde Kahramanmaraş Teknokent'te gerçekleştirildi. KSÜ Rektör Yardımcıları Prof Dr. Zekeriya PAK ve Prof Dr. İbrahim Taner OKUMUŞ, KSÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof Dr. Mustafa YAZICI, KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof Dr. Mehmet ÜNSAL, KSÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof Dr. Hasan SERİN, İstiklal Üniversitesi Türkoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Öğretim Görevlisi Mehmet GÖK, Kahramanmaraş Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sayın Kadir ÜNSAL, KSÜ'nün farklı birimlerinden akademisyenler, Gençlik için Eğitim 4.0 proje ortaklarının temsilcileri, öğretmenler, üniversite ve lise öğrencileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan çalıştayda Kahramanmaraş tanıtım videosuna KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ezgi TEKGÜL'ün flütü ve Maraş Türküleri eşlik etti.

Dr. PAK'ın dijitalleşmenin önemine ilişkin açılış konuşmasının ardından KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. OKUMUŞ davetli konuşmacı olarak Avrupa Birliği ve Türkiye'nin dijital yetkinlik düzeylerine ilişkin bir konferans verdi.

Dr. OKUMUŞ, projenin hedef kitlesi olan öğretmen ve öğrencilerin dijital yetkinlik düzeylerine ilişkin araştırmayı değerlendirdikten sonra öğretmenlerin dijital yetkinliklerinin güçlendirilmesi gerektiğini, öğrencilerin ise dijital yetkinliklerini problem çözme ve üretkenlik için kullanamadıklarını belirtti.

Çalıştay kapsamında gerçekleştirilen dijital yetkinlik panelinde; Genel Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Arif Selim EREN'in moderatörlüğünde, sektörden uzmanlar yer aldı. Kahramanmaraş Teknokent'te faaliyet gösteren Askon Danışmanlık firmasından Burak GÜNAL, yaptığı sunumda dijital yetkinlik konusunda yürütülen TÜBİTAK TÜSSİDE programları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Dijital dönüşümü "bir sorunu ya da eksikliği gidermek için teknolojik çözümlerin kullanılması ve iş akışının, işleyişin ve kültürün değişmesi" olarak tanımlayan GÜNAL, işletmelerin dijital dönüşümü nasıl gerçekleştirebilecekleri konusunda önerilerde bulundu.

Kahramanmaraş Teknokent Yönetici A.Ş. ortaklarından Arıkan Tekstil'den Harun BİLGİNER, dijital yetkinlik konusuna özel sektör ve Kahramanmaraş Sanayisi açısından yaklaşarak teknoloji ve dijitalleşmenin sanayi için önemine değindi. Üretim ve ihtiyaçlardaki sorunların çözümü için dijitalleşmenin artık bir alternatif değil zorunluluk olduğunu belirten Bilginer, sektörel önerilerde de bulundu. Panelde son olarak söz alan Kahramanmaraş Teknokent'te faaliyet gösteren Arneca Teknoloji firmasından Ahmet AKKÖK, B2B yazılımlar ve işletmelerin dijital yetkinlikleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. İşletmelere özel yazılımların önemine vurgu yapan AKKÖK, işletmelerin ayakta kalabilmeleri için yazılımlardan faydalanmaları gerektiğini belirtti. Panel, soruların cevaplanması ve konuşmacıların öğrencilere ve sektör profesyonellerine tavsiyeleri ile sona erdi.

Öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci oturumda ise proje ortağı ülke sunumları yapıldı. Letonya, Romanya, Slovenya ve Yunanistan'dan katılımcılar sunumlarında katılımcıların ülkeleri ve COVID-19 sonrası dijital yetkinlik durumları hakkındaki sorularını yanıtladılar.

Çalıştay, lise öğrencisi Batuhan BOYNUEĞRİ'nin dijital yetkinlik ve eğitim sisteminin ihtiyaçlarını öğrenci gözüyle değerlendirmesiyle devam etti. Son olarak Nuri Pakdil Bilim ve Sanat Merkezi İngilizce Öğretmeni Cevdet ÜSTÜN, Milli Eğitim Bakanlığı'nın online eğitim için öğretmenler için oluşturduğu Öğretmen Bilişim Ağı platformunu ve içeriklerinden örnekleri tanıttı.